Canolfan Tyfu

Llanarthne, Carmarthenshire - December 2013

Client: Growing the Future project @ National Botanic Garden of Wales

Architect: Hughes Architects

Structural Engineer: Mann Williams

Main Contractor: Elements Europe Ltd

Onsite Build: G A Adams

Manufacturer: Kenton Jones

Growing the Future project based at The National Botanic Garden of Wales built their new teaching facility, Canolfan Tyfu, using the Tŷ Unnos system.

Growing the Future, a project funded by the European Agricultural Fund for Rural Development, provides information and courses to help people across Wales grow their own food.

Situated within the Garden the building has a 19m x 6.6m footprint and houses a large dual entrance foyer, two wet rooms and two large classrooms with walk in storage facilities.

It is constructed from home-grown Sitka Spruce box beams, ladder beams and joists; with horizontal and vertical Welsh Larch cladding in both natural and scorched finishes. Large tri-fold timber doors provide secondary access to both classrooms. Insulation is provided by Warmcel® recycled newspaper. The roof sheeting was supplied by TATA steel and is a profiled metal sheet cladding manufactured in Wales.

Box beams were assembled into portal frames and fitted with metal feet in the factory prior to transportation – on site they were craned into position and bolted to small concrete pad foundations. Waterproof membrane was factory fitted to the floor, wall and ceiling ‘open structural panels’ enabling fast and weather-proof construction onsite.

Canolfan Tyfu BREEAM pre-assessment

Air test Canolfan Tyfu

Welsh timber source

Sitka spruce: Pontrilas Timber

Larch: Broadoak

Llanarthne, Carmarthenshire - December 2013

Client: Growing the Future project @ National Botanic Garden of Wales

Architect: Hughes Architects

Structural Engineer: Mann Williams

Main Contractor: Elements Europe Ltd

Onsite Build: G A Adams

Manufacturer: Kenton Jones