Ebbw Vale Passive House

Future Works, Ebbw Vale - Gorffennaf 2010

Client: Blaenau Gwent County Borough Council

Architect: Design Research Unit Wales

Main Contractor: G Adams Construction

Architect: Kenton Jones

The Visitor Centre was constructed following a successful entry into the Future Works Housing Competition 2009, a competition which called for the industry to create the “Welsh Passive House” through the consideration of natural resources, climate and geography to determine the most appropriate delivery of a low energy and carbon house for Wales. Initially constructed as a visitor centre to the Future Works development of showcase homes, the building will be retrofitted as a two bedroom house. The house establishes the complex brief of combining the German Passivhaus performance specification with a desire to source labour and materials within Wales. The completed home will meet Code for Sustainable Homes level 5 through a fabric first approach to environmental design.

The house was realised as the conclusive study of a collaborative research project funded by the Technology Strategy Board’s Innovation Fund alongside partners from local businesses involved in the timber supply chain.

It won the InnovaWood European forest and timber network Prize for innovation and technology transfer in 2011.

Ty Unnos thermal bridging report

TSB case study Tŷ Unnos Welsh eco house 2010

Welsh timber source

Sitka spruce: Pontrilas Timber

Sweet Chestnut: Pembrokeshire Timber Store, Wentwood Timber Centre

Future Works, Ebbw Vale - Gorffennaf 2010

Client: Blaenau Gwent County Borough Council

Architect: Design Research Unit Wales

Main Contractor: G Adams Construction

Architect: Kenton Jones