Environmental Resource Centre

The Works, Ebbw Vale - May 2010

Client: Blaenau Gwent County Borough Council

Architect: Design Research Unit Wales

Main contractor: G Adams Construction

Manufacturer: Cowley Timberwork

The Environmental Resource Centre (ERC) at ‘The Works’ regeneration site in Ebbw Vale is the first commercially completed project to use the award winning Tŷ Unnos construction system. The sustainable building combines Welsh timber, high levels of insulation and a state of the art heating and ventilation system to provide an environmentally friendly and innovative building.

Located on an ecologically rich site next to the former Pumphouse cooling ponds, the centre will provide educational facilities to allow local school children and the community to explore the heritage and ecology of the former steelworks site.

The simple rectilinear classroom, draws heavily from its industrial context. Externally, layered facades of robust materials including charred timber cladding and galvanised grillage, disguise elevations of animated and brightly coloured supergraphics displaying habitats from the local context. Whilst internally a lining of exposed birch plywood, galvanised steel and black marmoleum provide robust, serviceable facilities.

Shortlisted for Wood Awards 2010. Awarded the National Eisteddfod Plaque of Merit July 2011.

Tŷ Unnos ERC Monitoring report August 2010

Welsh timber source

Sitka spruce: Pontrilas Timber

The Works, Ebbw Vale - May 2010

Client: Blaenau Gwent County Borough Council

Architect: Design Research Unit Wales

Main contractor: G Adams Construction

Manufacturer: Cowley Timberwork